Francuskie delikatesy i wszystko to co w nich najlepsze
We Francji naturalne wina wciąż są rzadkością. I to nie dlatego, że nikt ich nie lubi, ale głównie z przyczyn proceduralnych. We Francji nie mogą istnieć wina, które są nazywane wyłącznie naturalnymi. Dlatego wyroby w ten sposób produkowane posiadają etykietę sugerującą, że są one produkowane w oparciu o metody naturalne.
Jak produkuje się ”naturalne” wino francuskie i który sklep francuski w Polsce posiada je w swojej ofercie?
Od strony technicznej różnica między metodologią produkcji wina naturalnego a wina „zwykłego” jest dość duża. Producenci we Francji przykładają szczegółową wagę do tego, aby zachować odpowiednią procedurę jego przygotowywania. W tym celu należy zbierać winogrona ręcznie. Ważne, aby pochodziły one z certyfikowanej, naturalnej uprawy. W procesie produkcji naturalnych win francuskich należy wykorzystywać jedynie miejscowe drożdże, które zapewnią produktowi odpowiedni smak. Zaleca się również, aby nie używać nadmiaru związków siarki. Co prawda rzadkością są wina, w których składzie nie ma siarczanów, ale na rynku można znaleźć sporo produktów, które są wytwarzane bez dodatku tego pierwiastka chemicznego.
Stop agresywnym metodom wytwarzania win
Co ważne, podmioty produkujące francuskie wina naturalne, muszą unikać pewnych – jak to się mówi w środowisku – agresywnych metod produkcyjnych. Nie można zatem wykorzystywać do ich produkcji technologii szybkiej pasteryzacji lub metody odwróconej osmozy. Zaleca się również, aby nie stosować tak popularnej wśród producentów techniki krzyżowej filtracji. Nie można też (zgodnie z tym, co zostało napisane wcześniej) stosować siarki do przyspieszenia procesu fermentacji. Dopiero wówczas można powiedzieć, że określone wino jest wytwarzane w pełni naturalnymi metodami. Co ciekawe, w Polsce takie produkty cieszą się bardzo dużą popularnością. Nic więc dziwnego, że francuscy producenci wypuszczają takie produkty na nadwiślański rynek.
Podsumowując, skomplikowane procedury wytwarzania naturalnych win francuskich nie powinny nikogo dziwić, gdyż w Polsce również coraz częściej stawia się na naturalne metody ich produkcji.